اظهارنامه عملکرد چیست؟ مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد چه زمانی است؟ اظهار نامه عملکرد یک نوع اظهارنامه مالیاتی است. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید در پایان هر دوره مالی پس از محاسبه کلیه سود و زیان های خود از طریق معاملات و رویداد های مالی در طول دوره مالی مورد نظر، 25 درصد از مبلغ سود خالص خود را به عنوان اظهار نامه عملکرد پرداخت نمایند.
چه افرادی باید اظهارنامه عملکرد تهیه کنند؟
مشمولین تهیه اظهار نامه عملکرد به دو دسته افراد حقیقی و افراد حقوقی تقسیم می شوند. که هریک از این افراد به شرح زیر می باشند.
اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی
مطابق ماده 95 قانون مالیات های مستقیم، اشخاصی که برای خود کسب و کاری داشته و از طریق کسب و کار خود درآمد بدست می آوردند، مشمول تهیه و ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد اشخاص حقیقی و پرداخت مبلغ مالیات عملکرد اشخاص حقیقی می شوند.
اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی
مطابق ماده 110 قانون مالیات های مستقیم، افرادی که شرکت به نام آن ها ثبت شده، موظف به تهیه و ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی و پرداخت مبلغ مالیات عملکرد اشخاص حقوقی می باشند. اشخاص حقوقی باید علاوه بر اظهارنامه مالیاتی عملکرد، مدارک ثبت شرکت خود را به همراه آخرین تغییرات و برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند. همچنین مشمولین باید ترازنامه سود و زیان خود را هم در اظهار نامه عملکرد قرار دهند.
مدارک مورد نیاز ارسال اظهارنامه عملکرد چیست؟
مدارک مورد نیاز برای تهیه و ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد عبارتند از:
- صورت ترازنامه تمام اشخاص حقیقی و حقوقی گروه اول
- صورت سود و زیان همراه با مبلغ نهایی درآمد و فروش های داخلی و خارجی
- صورت گردش مالی کالا ها و مواد اولیه
- صورت بهای تمام شده کالا ها و خدمات ارئه شده برای شرکت های تولیدی و خدماتی
- صورت قرارداد ها به همراه بهای تمام شده پروژه، صورت وضعیت ها و تعادیل (برای شرکت های پیمانکاری می باشد.)
- شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی
- اعلام مالیات هایی که در طول سال با عناوین مختلف پردخت شده اند.
- اطلاعات مربوط به محل کسب و آدرس کامل محل کسب
مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد
سال مالی برای مودیان ارسال اظهارنامه پایان اسفند ماه در هر سال می باشد و مهلت تهیه و ارسال اظهارنامه برای مشمولین ارسال اظهارنامه، تا مدت زمان 4 ماه پس از پایان هر سال مالی، می باشد.
مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد برای مودیان حقیقی تا پایان 31 خرداد و برای مودیان حقوقی تا پایان 31 تیر است.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه عملکرد چیست؟
مطابق ماده 192 قانون مالیات های مستقیم،اگر مودیان در مدت زمان تعیین شده اظهارنامه عملکرد خودرا ارسال نکنند، باید به میزان 30% از مبلغ مالیاتی که موظف به پرداخت آن هستند را به عنوان جریمه پرداخت نمایند.
جریمه ای که برای عدم ارائه اظهارنامه تعیین می شود به هیچ وجه قابل بخشش نبوده و مودیانی که جریمه می شوند، حتما باید جریمه خود را پرداخت نمایند.
ارسال نکردن اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی چه عواقبی برای مودیان دارد؟
همانطور که اشاره شد اظهارنامه مالیاتی باید در پایان سال مالیاتی یا چهار ماه بعد از پایان سال مالی مطابق با اساسنامه شرکتها ارسال شود. اگر مودیان در زمانهای مقرر شده اقدام به تهیه و تنظیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی نکنند تا ۳۰ درصد مبلغ مالیات پرداخت نشده مشمول جریمه شده و این جریمه غیر قابل بخشش است.
اگر موسسه یا شرکت آنها هیچگونه فعالیت مالی نداشته باید حتما باید تهیه اظهارنامه مالیاتی را انجام داده و آن را ارسال کنند. فقدان فعالیت مالی دلیل بر ارسال نکردن، نبوده و باید در این حالت اظهارنامه مالیاتی خود را بهصورت سفید به همراه سایر مدارک ارائه کنند تا مشمول جریمه نشوند.
نکته مهم
اگر یک مودی برای یک مدت موقت و یا برای همیشه از پرداخت مالیات عملکرد معاف شده باشد، باز هم باید به منظور شفاف سازی معاملات خود در مهلت تعیین شده اظهارنامه عملکرد خود را ارسال نماید، درصورتی که مودی از ارسال اظهارنامه امتناع نماید، جریمه می شود.
مزایای ارسال به موقع اظهارنامه عملکرد چیست؟
پاداش ارائه به موقع اظهارنامه عملکرد چیست؟
باید بدانید مودیانی که به صورت سه سال پشت سر هم، در تاریخ مشخص شده اظهارنامه خود را ارسال نمایند و مبلغ آن را هم پرداخت نمایند،
در پایان سال سوم به میزان 5% درصد از مالیات های سه سال قبل خود را به عنوان پاداش یا جایزه ارائه به موقع اظهارنامه دریافت خواهند نمود.
چرا افراد معاف از مالیات عملکرد، باید هرساله اظهارنامه عملکرد خود را ارسال نمایند؟
با ارسال اظهارنامه عملکرد معاملات افرادی که معاف از مالیات عملکرد هستند، شفاف سازی می شود. همچنین از انجام کار های غیر قانونی و پول شویی جلوگیری می شود.
اظهارنامه عملکرد چند وقت پس از ارسال بررسی می شود؟
اظهارنامه چگونه رسیدگی می شود؟ پس از ارسال اظهارنامه توسط مودیان، ممیزان مالیاتی تا مدت زمان یک سال زمان دارند که اظهارنامه مورد نظر را بررسی نمایند. پس از بررسی دقیق اظهارنامه ، ممیزان مالیات تعلق گرفته به مودیان را اعلام می نمایند.
آیا امکان اصلاح اظهارنامه عملکرد وجود دارد؟
بله. در صورت وجود اشتباه، مودی می تواند تا مدت زمان یک ماه پس از ارسال اظهارنامه، اشتباهاتی که در ثبت اظهارنامه رخ داده را اصلاح نماید. اگر ممیز مالیاتی در اظهارنامه اشتباه پیدا نماید، مودی مشمول علی الراس می شود.
آیا امکان اعتراض به مبلغ اظهارنامه عملکرد وجود دارد؟
بله، پس از اعلام مبلغ مالیات بر عملکرد توسط ممیز مالیاتی، مودی می تواند به مالیات تعیین شده اعتراض نماید.
مهلت پرداخت مبلغ اظهارنامه عملکرد، تا چه زمانی می باشد؟
مودی باید حداکثر تا مدت زمان سه ماه پس از اعلام مبلغ مالیات بر عملکرد توسط ممیز مالیاتی، مبلغ مالیات متعلق به خود را پرداخت نماید.
مالیات علی الراس در اظهارنامه عملکرد چست؟
اگر مدارک و اسنادی که مودی در هنگام ارسال اظهارنامه عملکرد ارائه می دهد دارای نقص باشد. یا مطابق قوانین و آیین نامه های مربوطه تنظیم نشده باشد.توسط دفاتر مالیاتی قبول نمی شود و ممیز مالیاتی با توجه به معیار ها و قوانین مالیاتی مالیات واحد تجاری مورد نظر را تعیین می نماید. به این نوع روش محاسبه مالیات عملکرد، رسیدگی از طریق علی الراس می گویند.
افرادی که دارای شریک می باشند، چگونه باید اظهارنامه عملکرد خود را ارسال نمایند؟
تمام شرکا باید به صورت جداگانه اظهارنامه را تهیه و ارسال کنند.
نکته: لازم به ذکر می باشد که شرکت های تعاونی دانش آموزی، کارمندی، کشاورزی، عشایری، صیادی و کارگری از پرداخت مالیات عملکرد معاف می باشند.
نتیجه گیری
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید در پایان هر دوره مالی پس از محاسبه کلیه سود و زیان های خود از طریق معاملات و رویداد های مالی در طول دوره مالی مورد نظر، 25 درصد از مبلغ سود خالص خود را به عنوان اظهارنامه عملکرد پرداخت نمایند.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد حداکثر تا 4 ماه پس از پایان هر سال مالی می باشد. درصورتی که مودی تا مدت زمان معین اظهارنامه را ارسال ننماید، جریمه می شوند. نحوه ارسال اظهار نامه عملکرد نیز به صورت آنلاین و از طریق سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
اینتاکد مالیاتی ، یک کد شناسایی منحصر به فرد است که به هر فعالیت اقتصادی اختصاص مییابد و توسط سازمان امور مالیاتی کشور صادر میشود.
انواع اینتاکد به سه دسته تقسیم شوند:
اینتاکد، به عنوان یک کد شناسایی، برای هر فعالیت اقتصادی، انواع مختلفی دارد که بر اساس نوع فعالیت متفاوت است.
بخش تولید
مشمول فعالیتهایی است که محصولات یا خدمات را تولید میکنند. مثل کشاورزی، صنعت، ساختمان و غیره.
بخش بازرگانی
شامل فعالیتهایی است که در آن محصولات یا خدمات خرید و فروش میشود. از قبیل عمده فروشی، خرده فروشی، واردات، صادرات و غیره.
بخش خدماتی
این دسته شامل فعالیتهایی است که محصولات یا خدمات را ارائه میدهند. مثل حمل و نقل، آموزش، پزشکی، مشاوره و غیره.
برای هر یک از این دستهها، یک ضریب مالیاتی مشخص میشود که بر اساس نوع و میزان فعالیت تعیین میگردد. این ضریبها به عنوان ابزاری برای محاسبه مالیات مورد استفاده قرار میگیرند.
فرم خام قرارداد کار و مفاد قرارداد کار
پایه سنوات 1403 | جدول پایه سنوات تجمیعی
با ما در تلگرام و اینستاگرام همراه باشید تا از مطالب آموزشی و اخبار روز با خبر شوید.
بدون دیدگاه