به صفر کردن مانده هر حساب در پایان دوره مالی بستن حساب می گویند. این کار به هر کسب و کاری این امکان را می دهد که در پایان هر سال مالی عملکردشان را بررسی کنند. در ادامه این مقاله به زمان بستن حسابها و روش بستن حسابها می پردازیم.
بستن حسابها با بستانکار کردن مانده نهایی حسابهای دارای مانده بدهکار و یا بدهکار کردن مانده نهایی حسابهای دارای مانده بستانکار طی اسناد حسابداری انجام می شود.
عملیات حسابداری
به طور کلی میتوان گفت عملیات حسابداری دو نوع است: یکی عملیات مربوط به رویدادهای طی دوره مالی و دیگری عملیات مربوط به پایان دوره مالی.
- بخش اول شامل مواردی از جمله جمع آوری اطلاعات رویدادهای مالی، تجزیه و تحلیل کلیه معاملات و عملیات مالی، ثبت اسناد حسابداری رویدادهای مالی و انتقال اطلاعات از دفتر روزنامه به دفتر کلی.
- بخش دوم شامل بستن حسابهای موقت و حسابهای دائمی است. بخش دوم در پایان دوره مالی و یا بعد از پایان دوره مالی انجام می شود.
(فرض برانجام شدن کلیه امور از قبیل ثبت اسناد، کنترل حساب، انبارگردانی، شناسایی هزینه استهلاک و … )
زمان بستن حسابها
بستن حساب ها در دو زمان انجام می شود:
- در پایان دوره مالی
- در طول دوره مالی
نکته: زمان بستن حسابها بر نحوه بستن حسابها تاثیری نمی گذارد. یعنی اگر بستن حساب در موقعیتی اتفاق بیفتد، تنها به نوع حساب (دائم یا موقت) بستگی دارد.
اما اینکار، معمولا در پایان دوره مالی انجام خواهد شد واز اهمیت بیشتری هم برخوردار است به همین دلیل در تهیه صورتهای مالی، در برخی عناوین به عبارت “پایان دوره مالی” اشاره میکنند.
روش بستن حسابها در پایان دوره مالی
در پایان سال مالی حسابهای موقت بسته می شوند. حساب موقت حسابیست که در پایان سال مالی بسته و مانده آنها به سال مالی بعد منتقل نمی شود.
حساب های موقت
درآمدها، هزینهها ( شامل فروش، هزینه حقوق و دستمزد، هزینه آب، هزینه تلفن و …) و حساب برداشت جزء حساب های موقت است.
حساب های مخلوط
از جمله این نوع حسابها، پیش پرداخت اجاره و پیش دریافت درآمد می باشد که شامل دو بخش موقت و دائمی میباشند. در پایان دوره مالی بخشی از آن به عنوان حساب موقت به حساب هزینه منظور می شود و بخش دیگر آن به عنوان حساب دائم به دوره مالی بعدی منتقل می شود.
نمونه حسابهای دائمی
برخی از حسابهای این گروه که شامل دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام میباشد مانند موجودی نقد و بانک، حسابهای دریافتنی تجاری، سرمایه و …
مانده آن ها در پایان دوره مالی میبندند و به طور مستقیم به دوره مالی بعد منتقل میکنند.
توصیه می کنیم مقاله ی حساب های دائمی و موقت ما را هم نگاهی بندازید.
مراحل بستن حسابهای موقت
مرحله اول: حساب درآمدها
حساب درآمدها را بدهکار و حساب خلاصه سود و زیان را بستانکار میکنیم.
مرحله دوم:حساب هزینهها
حساب خلاصه سود و زیان را معادل جمع هزینهها بدهکار و تک تک حسابهای مربوط به هزینهها را بستانکار میکنیم.
مرحله سوم:حساب خلاصه سود و زیان
حساب خلاصه سود و زیان را مانده گیری میکنیم و در صورتی که مانده آن بستانکار باشد، معادل مبلغ مانده آن را بدهکار و حساب سرمایه را بستانکار میکنیم. مانده بستانکار حساب خلاصه سود و زیان را، سود میگویند. اما اگر حساب خلاصه سود و زیان مانده بدهکار داشته باشد، باید این حساب را بستانکار و حساب سرمایه را بدهکار نماییم. مانده بدهکار حساب خلاصه سود و زیان را، زیان میگویند.
مرحله چهارم:حساب برداشت
برای بستن مانده حساب برداشت، حساب سرمایه را معادل مانده حساب برداشت بدهکار و حساب برداشت را بستانکار می کنیم.
با ما در تلگرام و اینستاگرام همراه باشید تا از اخبار روز با خبر شوید.
بدون دیدگاه