نکات مهم قرارداد پیمانکاری

داشتن یک قرارداد خوب برای کارفرما ویژگی هایی دارد که در این مقاله به 10 مورد از نکات مهم قرارداد کاری می پردازیم.


داشتن یک قرارداد خوب برای کارفرما ویژگی هایی دارد که در این مقاله به 10 مورد از نکات مهم قرارداد پیمانکاری می پردازیم.

قرارداد پیمانکاری چیست؟

قرارداد پیمانکاری بین کارفرما و پیمانکار برای اجرای پروژه هایی با موضوعات مختلف بسته می شود. در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما یک نهاد دولتی یا خصوصی است. قوانین و مقررات حاکم بر قراردادها با توجه به تفاوت در کارفرماها تغییر می کند.

انواع قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری با کارفرمای دولتی

در این قرارداد بودجه مربوط به پروژه از محل طرح های عمرانی تامین می شود و باید مطابق شرایط عمومی پیمان منعقد شود. طرفین قرارداد نیز الزاما باید مطابق شرایط عمومی پیمان عمل کرده و اختیار انجام هیچگونه اقدامی خلاف شرایط عمومی پیمان را نخواهند داشت.

شرطی که خلاف شرایط عمومی پیمان در قرارداد باشد، باطل است. هر یک از طرفین می تواند از دادگاه های صالح ابطال شرط مورد نظر را درخواست کند.

کارفرمای خصوصی

قرارداد پیمانکاری که کارفرمای آن نهاد های خصوصی است، الزامی به تبعیت از شرایط عمومی پیمان ندارد.

طرفین می توانند مطابق قوانین عام کشور از جمله قانون مدنی قرار داد را منعقد نمایند. همچنین قراردادهای پیمانکاری با کارفرمای دولتی که بودجه آن از محل بودجه طرح های عمرانی تامین نمی شود هم می توانند بر خلاف شرایط عمومی پیمان اقدام به انعقاد قرارداد نمایند.

دو نکته مهم در تنظیم قرارداد پیمانکاری خدمات

یکی از مهم‌ترین نکات، مشخص کردن دقیق محدوده عملیات یا پروژه است. در این قسمت اغلب باید با یک جدول زمانی دقیق، فازها و مقاطع مختلف پروژه را در قرارداد تفهیم و پای‌بندی پیمانکار را به زمان­بندی مذکور تضمین کرد.

تقسیم‌­بندی فنی مراحل پروژه، هم می­‌تواند ضامن صحت انجام به موقع عملیات شود. همچنین در پرداخت­‌های مالی مختلف به کارفرما آزادی عمل می دهد. در این صورت اگر در مقطعی از پروژه، پیمانکار خلاف زمان­بندی عمل کرد، پرداخت­‌های آتی خود را متوقف میکند.

همچنین در قرارداد پیمانکاری خدمات سازوکار اعمال نظارت کارفرما یا نماینده او بر پیمانکار و محدوده وظایف و اختیارات او را به روشنی مشخص کنید. این موضوع سبب می­‌شود تا محدوده نظارت ناظر از قبل مورد توافق پیمانکار بوده و از این جهت در ادامه اختلاف خاصی پیش نیاید.

پس حتما در تدوین دو بند تعریف پروژه (تعهدات پیمانکار) و سازوکار نظارت نهایت دقت را داشته باید چون تجربه ثابت کرده است اکثر اختلافات پیمانکاری در خصوص دو موضوع مذکور بروز می­‌کنند.

نکات مهم قرارداد پیمانکاری

سایر نکات مهم قرارداد پیمانکاری

  1. موضوع قرارداد باید ابتدا به صورت کلی و در بخش توضیحات به صورت جزء به جزء و واضح تعیین شود. از کلی گویی در قسمت موضوع قرارداد پرهیز کنید چون در آینده اثبات برخی از تکالیف پیمانکار سخت خواهد شد.
  2. شرایط فسخ قرارداد برای هر یک از طرفین به صورت دقیق مشخص شود، تا خارج از شرایط معین پیمانکار نتواند قرارداد را فسخ و موضوع قرارداد را تعلیق نماید.
  3. شرایط تمدید قرارداد معین گردیده باشد.
  4. جرایم و ضمانت اجرایی عدم انجام تعهدات در آن قید شود. زیرا یکی از بندهای مهم در قرارداد پیمانکاری می باشد و در زمان اختلاف کمک می کند تا کارفرما به میزان خسارت و جریمه معین از پیمانکار مطالبه وجه داشته باشد.
  5. نحوه رسیدگی به اختلافات احتمالی مشخص گردیده باشد (ترجیحا از طریق ارجاع موضوع به داوری) داوری یکی از مزیت‌های خوب در این نوع قراردادها محسوب می شود تا قبل شکایت موضوع رفع و در صورت شکایت فرآيند رسیدگی از طریق داوری کوتاه تر خواهد بود.
  6. نحوه و شرایط پرداخت ها دقیقا مشخص و ضمانت‌های لازم در نظر بگیرید.
  7. تکليف انواع بیمه های مورد نیاز با ذکر نوع و شرایط مربوطه، روشن شود، مخصوصا بیمه های تامین اجتماعی در خصوص کارگران پیمانکار
  8. تکلیف شرایط فورس ماژور و دوره تعلیق و شرایط شروع مجدد کار، تعیین گردیده باشد.
  9. تکلیف افزایش احتمالی قیمت ها در طول دوره قرارداد مشخص شود.
  10. هیچ شرطی، بدیهی تلقی نشده و تمام شروط، حتی آنها که عرفا بدیهی به نظر می رسند، در قرارداد قید شوند.

مقاله ی 6 نکته ی کاربردی در عقد قرارداد ما را هم حتما بخوانید.

با ما در تلگرام و اینستاگرام همراه باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *