صورت معاملات فصلی چیست؟ تمامی خرید و فروشهایی که مؤدی (حقیقی یا حقوقی) در مدت زمان معین (سه ماهه) انجام میدهد. در این دورههای سه ماهه مؤدی فهرست تمامی مبادلات خود را به همراه اطلاعات طرف معامله و سایر اطلاعات مورد نیاز به سازمان امور مالیاتی تحویل می دهد.
چرا این قانون وجود دارد؟ به منظور جلوگیری از هرگونه فرار مالیاتی و شفافیت در درآمد و معاملات کسبوکارها. مشمولین میبایست در ۴ فصل این گزارشات را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. درغیر این صورت مشمول جریمهم شوند.
اطلاعات مورد نیاز معاملات فصلی
- اطلاعات هویتی و مکانی طرفین معامله یا قرارداد
- اطلاعات مربوط به مجوزهای فعالیت طرفین معامله یا قرارداد
- اطلاعات مربوط به معاملات و قراردادهای طرفین معامله
- اطلاعات مالی و پولی و اعتباری و سرمایهای
- اطلاعات مربوط به داراییها اموال و املاک و نقل و انتقال آنها
- موارد مربوط به ارزش افزوده
اگر صادرات و واردات دارید شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی و کد گمرک ترخیص کننده و شماره اختصاصی اشخاص خارجی (صرفا در مورد وارداتی) وارد کنید.
اگر معاملات ارزی بود باید مبالغ ارزی، نوع ارز، نرخ برابری ارز و معادل ریالی وارد کنید.
مزایای تحویل فهرست معاملات فصلی
قابلذکر است اجرایی شدن قانون ۱۶۹ مکرر سازمان امور مالیاتی کشور آثار و نتایج ارزشمند و شگرفی را از طریق روی کار آمدن فناوریهای پیشرفته و بهروز بر جای گذاشته است و همانطور که پیشتر نیز ذکر شد موجب افزایش سطح رضایت مؤدیان را به دنبال دارد. از مزایای اجرایی شدن این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسهیل در امر ارسال فهرست معاملات فصلی در 7/24 و در هر شهر و مکانی از کشور
- پرهیز از اتلاف وقت با کاهش رفتوآمد اشخاص به حوزههای مالیاتی
- افزایش درصد اطمینان در هنگام ارسال فهرست معاملات فصلی توسط مودیان اقتصادی
- جلوگیری از دخالت دیگر افراد در ثبت مطالب فهرست معاملات فصلی که اشتباهات محاسباتی را به صفر رسانده و نتیجه پروندههای مالیاتی قابل از ارجاع به سازمان امور مالیاتی کشور به حداقل خواهد رسید.
- از درخواست مالیات و یا ثبت رقمهای معاملاتی مضاعف برای دیگر مؤدیان جلوگیری میشود.
- مراجعه به هیئتهای حل اختلاف در حوزه امور اقتصادی و مالیاتی بطور چشمگیری کاهش خواهد یافت.
افرادی که مشمول ارسال گزارشات فصلی هستند می بایست بدانند که درج کردن شماره اقتصادی طرف معامله امری واجب است.
اگر افراد حقیقی از طرف معامله شماره اقتصادی نگرفته باشند می توانند از کد ملی به جای آن استفاده کنند.
چه اشخاصی مکلف به ارسال لیست صورت معاملات فصلی هستند؟
قبل از سال ۱۳۹۵: اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی گروه الف و ب
سال ۱۳۹۵ و پس از آن: مطابق ماده (۹) آیین نامه اجرایی تبصره (۳) ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم مشمولین ارسال فهرست معاملات به شرح زیراست:
- کلیه اشخاص حقوقی
- صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده ۲ آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون محسوب میشوند.
- صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده لازم به ذکر است: با توجه به دادنامههای شماره ۲۴۶۱ تا ۲۴۶۳ دیوان عدالت اداری، ارسال صورت معاملات فصلی صرفاً برای صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، لغو شده است.
تبصره: اشخاص موضوع این ماده با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی قابل تغییر خواهند بود.
مطابق ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم همه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل و همچنین مطابق ماده ۱۶۹ مکرر به منظور شفافیت فعالیتهای اقتصادی و استقرار نظام یکپارچه اطلاعات مالیاتی، پایگاه اطلاعات هویتی عملکردی و دارایی مودیان مالیاتی شامل مواردی نظیر اطلاعات مالی، پولی و اعتباری معاملاتی سرمایهای و ملکی اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد میشود.
چه معاملاتی در لیست معاملات فصلی گزارش نمیشوند؟
موارد غیر مشمول معاملات فصلی ماده ۱۶۹
به موجب فصل پنجم آییننامه اجرایی موضوع تبصره ۳ ماده ۱۶۹ اصلاحی مصوب ۳۱/۰۴/۱۳۹۴ قانون مالیاتهای مستقیم به شماره ۴۶۳۷۸/۳۹۹۴/۲۰۰ مورخ ۱۸/۰/۱۳۹۵ موارد عدم مشمول ارسال فهرست معاملات فصلی به شرح زیر اعلام شدهاند:
۱. حقوق و دستمزد
حقوق و دستمزد پرداختی موضوع فصل سوم از باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم در معاملات فصلی ثبت نمیشود. اگر مبالغ پرداختی برای پرسنلی باشد که در فهرست حقوق بگیران قرار دارند؛ در اجرای ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم الزامی به ارائه مبالغ پرداختی به ایشان نیست و موارد مذکور در زمره مالیات بر حقوق به سازمان امور مالیاتی اعلام میگردد.
نکته: هزینهی حقوق و دستمزدی که به این استناد در معاملات فصلی ثبت نشده باشد باید در فهرست حقوق ماهانه به سازمان مالیاتی اعلام گردد.
۲. سود سپرده و جرائم بانکی
سود، کارمزد و جریمههای بانکها، صندوق تعاون، صندوقهای حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسات اعتباری غیربانکی مجاز و صندوقهای قرض الحسنه نیازی به ثبت در جدول فروش و خرید ندارد.
۳. شارژ ساختمان
وجوه پرداختی بابت حق نگهداری (شارژ) ساختمان محل فعالیت و آبونمانهای پرداختی در جدول خرید معاملات فصلی ثبت نمیشود
۴. پرداختهای به دولت
مبالغی که تحت عناوین جریمه یا خسارت، انواع عوارض و مالیات (به استثنا مالیات و عوارض قانون مالیات بر ارزش افزوده)، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و موارد مشابه که به دستگاههای اجرایی پرداخت میگردد نیاز به ثبت در جدول خرید ندارد.
نکته: مالیات و عوارض ارزش افزوده نیاز به ثبت جداگانه در معاملات فصلی ندارد و در همان صورتحساب خرید و هزینه یا فروش ثبت شده انعکاس داده میشود.
۵. حق عضویت
حق عضویت اعضا مجامع حرفهای، احزاب، انجمنها و تشکلهای غیردولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح نیاز به ثبت در معاملات فصلی ندارند.
نکته: به شرط “دارای مجوز” دقت فرمایید. در صورتی که یک شرکت از مشتریان خود مبالغی به عنوان حق عضویت یا عناوین مشابه به عنوان درآمد خود دریافت کند، باید در جدول فروش ثبت شود
۶. سهام و اوراق بهادار
خرید و فروش سهام و سهم الشرکه، حق تقدم سهام یا سهم الشرکه و اوراق بهادار و سود آنها نیازی به ثبت در جدول خرید و فروش ندارد.
نکته: خرید و فروش اوراق بهادار نیازی به ثبت در جداول معاملات فصلی ندارد؛ اما کارمزد دریافتی بابت حق الزحمه خرید و فروش این اوراق برای دیگران به عنوان درآمد، باید در جدول فروش ثبت شود
۷. کمکهای دریافتی
کمکها، جوایز و هدایای بلاعوض که به عنوان درآمد اصلی شرکت نباشد در گزارشات فصلی ثبت نمیشود
چه مواردی باید در معاملات فصلی رد شود؟
فروشها، خریدها، گزارش اجاره (ملک و ماشین آلات)، قراردادهای پیمانکاری (پیمانکار و کارفرما)، گزارش ساخت و فروش املاک، گزارش حقالعمل کاری (مختص حقالعمل کارها)، صادرات، واردات و قبوض خدماتی.
در مقاله ی ثبت های حسابداری،برخی از ثبت های مهم حسابداری مانند سرقت کالا و آتش سوزی را توضیح دادیم.
در تلگرام و اینستاگرام با ما همراه باشید
بدون دیدگاه