توجه اصلی یک تولید کننده در تولید یک کالا یا ارائه خدمات، هزینه هایی است که به طور مستقیم در بهای تمام شده آن دخیل می باشد. مانند مواد اولیه در ساخت محصول یا هزینه حقوق و دستمزد در فروش خدمت. اما هزینه های سربار به طور غیر مستقیم روی بهای تمام شده اثر می گذارد.
هزینه سربار چیست؟
به طور خلاصه، هزینه سربار هزینه ای است که برای حمایت از شرکت شما انجام می شود در حالی که ارتباط مستقیمی با یک محصول یا خدمات خاص ندارد. نمونه هایی از هزینه سربار شامل اجاره، هزینه های اداری یا حقوق کارمندان است.
برخلاف هزینه های عملیاتی، سربارهای اضافی را نمی توان در واحد هزینه یا فعالیت تجاری خاصی ردیابی کرد.
به عنوان مثال، یک شرکت خرده فروشی خودرو در منطقه ای با فضای اضافی برای برگذاری نمایشگاه، مبلغ بالایی اجاره می پردازد. اجاره حق بیمه یکی از هزینه های سربار این شرکت است. یک شرکت باید هزینه های سربار خود را به طور مداوم بپردازد، صرف نظر از اینکه محصولات آن به فروش می رسد یا خیر.
یک مثال دیگر
فرض کنید یک مرکز تولیدی در شرکتتان دارید. شما در این مرکز مواد مستقیم مصرف می کنید. ( طبق فرمول یا همان ساختار محصول) چند پرسنل تولید دارید که بابت تولیدشان دستمزد می گیرند. حالا این دستمزد جای بحث دارد!
یک سری مواد غیر مستقیم هم در تولید این محصول در این مرکز مصرف می شود. هزینه تعمیر و نگهداری ماشین آلات این مرکز را هم مشخص کردید. همچنین سهم استهلاک این ماشین آلات رو بدست آوردید.
از طرفی یک واحد دیگه در شرکت دارید به نام واحد مکانیک که وقتی ماشین آلات شرکت خراب می شود، برای رفع نقص انها اقدام می کند که خود این واحد یک سری هزینه دارد مثلا: دستمزد بچه های مکانیک.
شما در نهایت هزینه دستمزد مکانیک رو تسهیم و طبق یک مبنای مناسب سهم مرکز تولید از دستمزد پرسنل واحد مکانیک را مشخص کردید.
حالا برای مرکز تولید یک دارید :
- مواد مستقیم
- دستمزد مستقیم
- هزینه تعمیر و نگهداری
- هزینه استهلاک
- هزینه مواد کمکی
- سهمی که این مرکز از دستمزد پرسنل مکانیک تسهیم گرفته
برای مرکز تولیدی شما:
- موارد ۱ و ۲ جزو هزینه های مستقیم
- موارد ۳ و ۴ و ۵ جزو سربار مستقیم
- مورد ۶ جزو سربار غیر مستقیم
انواع سربار
هزینه سربار شامل هزینه های ثابت، متغیر یا نیمه متغیر است. هزینه های سربار در صورت سود و زیان یک شرکت وجود دارد. جایی که از درآمد آن کم می شود تا به رقم درآمد خالص برسد. تجزیه و تحلیل هزینه سربار برای نشان دادن سودآوری یک شرکت حیاتی می باشد.
سه نوع عمده سربار وجود دارد که مشاغل متحمل می شوند. هزینه های سربار بسته به ماهیت کسب و کار و صنعتی که در آن فعالیت می کند متفاوت است.
به طور کلی سه نوع عمده سربار وجود دارد که مشاغل متحمل می شوند.
1. هزینه های سربار ثابت
سربارهای ثابت هزینه هایی هستند که هر ماه ثابت هستند و با تغییر در سطح فعالیت های تجاری تغییر نمی کنند.
نمونه های سربار ثابت شامل حقوق، اجاره، مالیات بر دارایی، استهلاک دارایی ها و مجوزهای دولتی است.
2. سربارهای متغیر
هزینه هایی که سطوح فعالیت های تجاری روی آن تاثیر می گذارد و افزایش یا کاهش پیدا می کند. در طول سطوح بالای فعالیت های تجاری، هزینه ها افزایش، اما با کاهش فعالیت های تجاری، هزینه های سربار به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند یا حتی حذف می شود.
نمونه هایی از سربارهای متغیر شامل هزینه های حمل و نقل، لوازم اداری، هزینه های تبلیغات و بازاریابی، هزینه خدمات مشاوره، هزینه های قانونی، و همچنین تعمیر و نگهداری تجهیزات می باشد.
3. سربارهای نیمه متغیر
سربارهای نیمه متغیر برخی از ویژگی های هزینه های ثابت و متغیر را دارد. سربار نیمه متغیر ممکن است دارای نرخ پایه باشد که شرکت باید در هر سطح فعالیت بپردازد، بعلاوه هزینه متغیری که توسط سطح استفاده تعیین می شود.
نمونه هایی از سربارهای نیمه متغیر شامل کمیسیون فروش، استفاده از وسایل نقلیه و برخی خدمات آب و برق مانند هزینه برق و آب است که دارای هزینه ثابت و هزینه اضافی بر اساس استفاده است.
هزینه سربار چگونه محاسبه می شود؟
از آنجا که غالباً یک هزینه کلی در نظر گرفته می شود، به صورت یکجا جمع می شود. سپس این مورد به یک محصول یا خدمات خاص اختصاص پیدا می کند. روشهای مختلفی برای محاسبه سربار وجود دارد، با این حال، قانون کلی به شرح زیر است:
نرخ سربار = هزینه های غیرمستقیم / اندازه گیری تخصیص.
هزینه های غیرمستقیم هزینه های سربار است، در حالی که به طور مثال معیار تخصیص شامل ساعات کار یا هزینه های مستقیم ماشین آلات است که شرکت نحوه تولید خود را اندازه گیری می کند.
هزینه ی سربار جذب نشده چیست؟ برای خواندن این مقاله کلیک کنید.
در تلگرام و اینستاگرام با ما همراه باشید.
بدون دیدگاه