هدف این مقاله ارائه چارچوبی است در قالب درک تغییرات تفکر حسابداری که به گفتگو پیرامون این تحولات کمک خواهد کرد.
حسابداری و گزارشگری مالی در بحبوحه یکی از مهم ترین تغییرات انقلابی در تاریخ مدرن قرار دارد.
ما از کوهن استفاده خواهیم کرد؛ چارچوبی در مورد نظریه انقلاب علمی برای توصیف اینکه چگونه تغییرات در نیاز به اطلاعات، همراه با فقدان اطلاعات حسابداری مرتبط، منجر به گزارش ناهنجاریهایی شد که باعث تغییر انقلابی در پارادایمهای حسابداری شده است.
ما از یک پارادایم حسابداری که در عصر اقتصاد صنعتی وجود داشت به پارادایم حسابداری متناسب با اقتصاد در عصر اطلاعات در حال حرکت هستیم
این تغییر جهت اتفاق موارد زیر است:
- تغییر در مفهوم سازی و کاربرد ارتباط و قابلیت اطمینان
- افزایش استفاده از ارزش منصفانه در برابر اندازه گیری بهای نهایی تاریخی
- تأکید مجدد بر اصول در مقابل قوانین
- ارزیابی ترکیب صورت های مالی اساسی
معرفی
به نظر می رسد حسابداری مالی در حال دگرگونی است، به طوری که ما در میانه یکی از بزرگترین انقلاب ها از زمانی که پاچیولی حسابداری دو طرفه را اختراع کرد هستیم.
هدف این مقاله ارائه چارچوبی است که به گفتگو پیرامون این تحولات کمک خواهد کرد.
تاکید فزاینده بر گزارش ارزش منصفانه، ارزیابی مجدد چارچوب مفهومی، طراحی مجدد صورتهای مالی اساسی، و فشار به سمت حسابداری مبتنی بر اصول شواهدی از پیشرفتها ارائه میدهد.
ما از توصیف کوهن (1970) از تغییر به عنوان مکانیزمی برای درک تأثیر محیط اقتصادی بر حسابداری و تغییر ناشی از آن که در حسابداری در حال ظهور است استفاده می کنیم.نظریه کوهن برای توصیف درک تغییرات تفکر حسابداری در دهه های 1960 و 1970 و برای توصیف مبانی علمی تحقیقات حسابداری استفاده شده است. گفتوگوی بحث ما میتواند به درک این عوامل کمک کند و ممکن است به اصلاحات و پذیرش گستردهتر انقلابی که در حال وقوع است منجر شود.
توماس کوهن، ساختار انقلابهای علمی (1970)، کاتالیزورهایی را توصیف میکند که باعث میشود مجموعهای از دانش پارادایمها را دگرگون کند. آنچه در طول فرآیند تبدیل اتفاق میافتد، و تأثیر روی عمل در نتیجه تغییرات دارد.
کار کوهن بر پارادایم ها و انقلاب ها در زمینه علوم سخت متمرکز است. با این حال، فرآیندی که او توصیف می کند بینشی در مورد تغییر در علوم اجتماعی نیز فراهم می کند. یک تفاوت بین انقلابهای علمی کوهن و تحول در حسابداری این است که کاتالیزورهای تغییر در علوم سخت (مانند نجوم، فیزیک، دینامیک و اپتیک) قوانین فیزیکی طبیعت هستند، در حالی که کاتالیزورهای تغییر در علوم اجتماعی محیط های اجتماعی که در آن فعالیت می کنند.
به عقیده کوهن، تغییر به دو شکل رخ خواهد داد:
تکاملی: پیشرفت تکاملی زمانی اتفاق میافتد که مجموعهای از دانش در طول زمان به صورت تدریجی پیشرفت کند. حسابداری معمولاً از این الگو پیروی می کند و استانداردهایی که به آرامی در حال تکامل هستند در پاسخ به تغییرات در عمل صادر می شود.
انقلابی: زمانی رخ می دهد که یک ناهنجاری یا بحران مهم منجر به حرکت کل دانش به دور از یک جریان فکری خاص شود. در حال حاضر، حسابداری دستخوش یک تغییر انقلابی در تفکر در رابطه با مبانی اصلی است که حسابداری مالی بر آن استوار است.
کاتالیزورهای تحول را به حرکت از اقتصاد صنعتی به اقتصاد اطلاعاتی، افزایش جهانی شدن، بهبود در دسترس بودن داده ها و افزایش قابلیت های پردازش اطلاعات نسبت داد.
ما از تغییر در مبانی حسابداری به عنوان یک تغییر پارادایم یاد می کنیم. پارادایم قدیمی که از این پس پارادایم صنعتی خواهیم نام برد، در طول اقتصاد صنعتی وجود داشت و بر اساس چارچوب مفهومی اصلی FASB بود. بر اندازهگیری هزینههای تاریخی تأکید داشت، مبتنی بر قوانین بود و بر معاملات و تخصیصها متمرکز بود.
این پارادایم منعکس کننده قواعدی بود که تخمین ها و قضاوت ها را مجاز خواهد کرد، اما بر اساس قطعیت و دقت به دست آمده از اندازه گیری هزینه های تاریخی رشد می کرد. به کارگیری شیوه های حسابداری عصر صنعتی در اقتصاد جدید منجر به ناهنجاری های متعددی در گزارشگری مالی شد که جابجایی قابل توجهی را در درک تغییرات تفکر حسابداری برانگیخت.
در نتیجه این تحولات، یک پارادایم گزارشگری مالی جدید پدیدار شد.
مبانی پارادایم جدید که از این به بعد پارادایم اطلاعاتی خواهیم نام برد، در اقتصاد اطلاعاتی وجود دارد و بر اساس چارچوب مفهومی پیشنهادی است. علاوه بر این، پارادایم جدید مبتنی بر اصول است، بر ارزش منصفانه تأکید می کند و بر رویدادهای اقتصادی تمرکز می کند.
توجه به این نکته مهم است که اگرچه تغییر از بهای تمام شده تاریخی به اندازه گیری ارزش منصفانه در حال حاضر قابل مشاهده است، این تغییر به تنهایی چیزی نیست که ما به عنوان یک تغییر پارادایم تصور میکنیم.
در مدل اطلاعاتی، FASB (2006a) پیشنهاد کرده است که مفهوم قابلیت اطمینان با نمایش وفادار جایگزین شود. اصطلاحات جدید نشان دهنده حرکت FASB برای تأکید بر ماهیت رویدادهای اقتصادی بر شکل آنها است. این تمرکز جدید منجر به تاکید بیشتر بر اصول در مقابل قوانین و ارزش منصفانه در برابر معیارهای بهای نهایی تاریخی می شود.
ادامه این مقاله مفهوم سازی ما را از این پارادایم ها و تغییری که در چارچوب کوهن رخ می دهد را گسترش می دهد. این مقاله ابتدا از نظریههای کوهن استفاده میکند تا توضیح دهد که چگونه اصول حسابداری را میتوان به عنوان یک پارادایم توصیف کرد و چرا تغییر در تمرکز یک حرکت انقلابی است.
بخش بعدی بحث مختصری در مورد تحول اقتصادها از جامعه شکارچی-گردآورنده به اقتصاد اطلاعاتی ارائه می دهد. این بحث از آن جهت حائز اهمیت است که به عنوان یک علم اجتماعی، تغییرات در محیط اقتصادی، محمل درک تغییرات تفکر حسابداری است. از آنجایی که حسابداری به همان سرعت محیط اقتصادی تکامل پیدا نکرد، ناهنجاری های گزارشگری مالی اتفاق افتاد. در نهایت، این کمبودها در حسابداری منجر به نارضایتی از اطلاعات حسابداری تولید شده در پارادایم صنعتی شد. این کمبودها نشان می دهد که چگونه پیشرفت های اقتصادی بر حسابداری تأثیر می گذارد و چرا پارادایم جدید در حسابداری در حال ظهور است.
در نهایت، با استفاده از تئوری های کوهن، مراحل تغییر در انقلاب گزارشگری مالی را مورد بحث قرار خواهیم داد:
- رد سنت های قدیمی
- تغییرات در مشکلاتی که باید حل شوند
- تغییرات در دنیای کار
قطعات بخش
آناتومی یک تغییر پارادایم
کوهن پارادایم را مجموعهای از دانش تعریف میکند که شامل تئوری، کاربرد و ابزار است که «سنتهای منسجم خاصی» را تولید میکند. یک پارادایم مبتنی بر مدل های رایج فکری است که برای ایجاد قواعد عملی استفاده می شود. تئوریها و کاربردها از طریق کتابهای درسی و دستورالعملهای مبتنی بر آموزههای موجود که در افکار افراد حاضر در این حوزه ریشهدار است، تداوم مییابند. این تقویت منجر به الگویی می شود که برای آن وجود دارد
تغییرات در اقتصاد بر تقاضای اطلاعات تأثیر می گذارد
با توسعه اقتصادها، نیاز به اطلاعات در آن محیط ها تغییر می کند. برای مثال، شمارش با توکن نیازهای یک جامعه شکارچی-گردآورنده را برآورده میکند، اما نیازهای جامعهای را که بتواند وجوه را بهصورت بیسیم در سراسر جهان در یک لحظه جابجا کند، برآورده نمیکند. الیوت و جاکوبسون (2002) ظهور محیط های اقتصادی و چگونگی تغییر تقاضا برای اطلاعات را توصیف کردند.
یک تغییر انقلابی در پارادایم های حسابداری
کوهن سه ویژگی را توضیح می دهد که معتقد است انقلاب های علمی را تعریف می کنند.
اول، انقلابها الزام میکنند که دست اندرکاران مجموعهای از سنتها را به نفع مجموعهای دیگر که با سنت اول سازگار نیست (یعنی هزینه تاریخی در مقابل ارزش منصفانه) رد کنند.
دوم، اتخاذ یک پارادایم جدید مشکلاتی را که باید حل شوند (یعنی برآوردها و قضاوت های مورد نیاز برای تعیین ارزش منصفانه) تغییر می دهد. در نهایت، انقلابها دنیای تمرینکنندهها را تغییر میدهند که در آن دنیای جدید است
نتیجه
ما نظریه کوهنی را به عنوان چارچوبی برای توضیح تغییر انقلابی در پارادایم های حسابداری به کار بردیم. کوهن (1970) نشان می دهد که تغییرات انقلابی منجر به بازسازی اساسی ترین مبانی یک مجموعه دانش موجود می شود.
بدون دیدگاه